Info over het land

Geografie

Colombia ligt in het noordwesten van Zuid Amerika. De totale oppervlakte van Colombia bedraagt ca. 1,1 miljoen km2. Daarmee is het land ongeveer achtentwintig keer zo groot als Nederland. Colombia grenst aan: Brazilië, Ecuador, Panama, Peru en Venezuela. De westelijke kust van Colombia grenst aan de Stille Oceaan en de noordwestelijke kust aan de Caraïbische Zee. De grootte van het land en de verschillende gebieden zorgen voor een zeer uiteenlopende flora en fauna.
De hoofdstad van Colombia is Bogota. 

Klimaat

Door de ligging van Colombia, zo dicht bij de evenaar, is de temperatuur door het jaar heen constant en meer afhankelijk van de hoogteverschillen in het land. De seizoenen worden dus in Colombia eerder gekarakteriseerd door regenval dan door temperatuurswisselingen. In de lage gebieden aan de Caribische kust (het noorden) is er een droog seizoen van december tot maart, de rest van het jaar is het regenachtig. De temperatuur ligt hier vaak hoog. In het zuiden wordt het regenseizoen onderbroken door een periode van minder regenachtigheid in juni en juli, en aan de Pacifische kust komt een droog seizoen bijna niet voor. In het Amazonegebied kan het op elk moment van het jaar regenen. In de hoger gelegen gebieden en steden, kan het over het algemeen koeler zijn.

Beste reistijd

De Colombianen zelf hebben grote vakantie tussen half december en half januari. Deze periode trekken veel Colombianen zelf als toerist op pad in hun eigen land. Wil je deze drukte (en vaak ook duurdere periode) ontlopen, dan kun je het beste eind januari, februari, juli en augustus reizen. Deze maanden zijn over het algemeen ook het minst nat. Let wel, Tayrona Park is in de maand februari gesloten om de natuur te laten herstellen!

Praktische info

Valuta & geldzaken

De valuta is de Colombiaanse Peso (COP). Op www.wisselkoers.nl kun je de actuele
wisselkoersen volgen. Tevens heb je verschillende currency omreken apps die je op je
telefoon kunt installeren, erg handig om snel even wat om te rekenen ter plaatse.
Neem wat cash mee in euro’s, maar niet teveel. Probeer gelijk bij aankomst op de
luchthaven te pinnen voor de eerste dagen. Zorg van tevoren wel dat de
pinpas staat ingesteld op ‘werelddekking’, deze staat in de meeste gevallen op Europa ingesteld. 

In de meeste plaatsen zijn pinautomaten (cajeros), als er een Cirrus/Maestro teken vermeld staat, dan kun je er pinnen.

‌Iedere bank hanteert zijn eigen kosten om geld op te nemen. Per keer kunt
u een bepaald maximum bedrag opnemen, dit is ook bij iedere bank weer
verschillend. Als u afreist naar meer afgelegen gebieden, zorg er dan voor dat u
daarvoor genoeg geld opneemt.

‌Een creditcard is handig als u deze heeft, deze kunt u vaak in de betere winkels,
restaurants en hotels gebruiken. Geld opnemen met uw creditcard is duurder dan
met een pinpas, dat raden we u dan ook niet aan. Visa of Mastercard zijn de meest
geaccepteerde creditcards.

‌Pin overdag en niet in wijken of plekken waar het niet prettig voelt (niet te druk en niet te rustig). Vaak staat er overdag een bewaker bij de bank, wat je een veilig gevoel kan geven. Meestal kun je de deur van het pinhokje ook afsluiten en vergrendelen. 

Taal

De voertaal is Spaans. In de grote steden spreekt men een klein woordje Engels, maar
zeker in de kleinere plaatsen spreekt men bijna alleen maar Spaans. Vertalen in
schrift en spraak kan natuurlijk via de Google Translate app, maar van tevoren een
paar woorden Spaans oefenen is geen overbodige luxe. Oefen hier alvast wat
handige woordjes en zinnen! 

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland; In Colombia is in de zomer 7 uren en in de winter 6
uren vroeger.

Reisdocumenten

Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na terugkomst uit Colombia.
Bij aankomst in Colombia krijg je een visum (stempel in je paspoort) waarbij je maximaal
90 dagen in Colombia mag blijven.

Wanneer je via de Verenigde Staten vliegt, is het verplicht om vooraf een ESTA reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen. De kosten hiervoor bedragen $ 14,- en dienen per creditcard betaald te worden.
De officiële website om uw ESTA aan te vragen is https://esta.cbp.dhs.gov/ .
Ook wanneer je via Canada vliegt is een ETA (Electronic Travel Authorization) verplicht. De kosten hiervoor zijn $ 7,- (Canadese dollar) en dient ook per creditcard betaald te worden. De officiële website om uw ETA aan te vragen is http://www.cic.gc.ca

Het hebben van de juiste reisdocumenten is ieders eigen verantwoordelijkheid!
Voor uitgebreide informatie kun je voor vertrek bij de Colombiaanse ambassade checken, zodat je er zeker van bent over de juiste en geldige documenten te beschikken, zie http://paisesbajos.embajada.gov.co/en . Bovenstaande geldt voor reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of https://www.visumdienst.com voor informatie m.b.t. geldige reisdocumenten.

Voor sommige bestemmingen, zoals nationale parken, heb je een paspoort nodig om binnen te komen. Iedereen wordt middels zijn/haar paspoort nummer geregistreerd. 

Tip: Maak een kopie van de belangrijkste papieren. Scan de belangrijkste documenten, zoals je paspoort en reispapieren en sla ze op. Zorg er ook voor dat je er online bij kunt. Mocht je je reispapieren kwijtraken, dan heb je in dat geval altijd in je mailbox nog de kopieën staan.. 

Elektriciteit

De stopcontacten in Colombia werken op 110 volt. Je hebt dus een wereldstekker nodig. De elektriciteit kan wel eens uitvallen, zeker is de meer landelijke gebieden, dus neem ook voor de zekerheid een zaklamp mee. Een powerbank voor het opladen van elektrische apparaten kan ook handig zijn in dit soort gevallen.

Let op! Powerbanks tot 100 Wh mogen mee in het vliegtuig (niet in de koffer, maar in de cabine), boven de 100 Wh mogen powerbanks niet mee aan boord!
Lithium batterijen dienen ook los meegenomen te worden in de cabine, in de originele verpakking of de contactpunten afgeplakt met niet-geleidende tape.

Gezondheid

Voor actuele informatie over inentingen voor Colombia verwijzen we je naar de GGD,
de huisarts of check de website https://www.lcr.nl . Check bij je zorgverzekeraar of de inentingen worden vergoed. Voor sommige gebieden is het verplicht een Gele Koorts inenting aan te kunnen tonen, zoals bij de entree van Tayrona Park kan het worden gevraagd. Neem je vaccinatieboekje (het gele boekje) mee!

De medische zorg (particulier) is prima in Colombia. Zeker in de grote steden zijn moderne ziekenhuizen te vinden. Indien je naar de dokter of het ziekenhuis moet, bel altijd eerst de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij zullen je vertellen hoe u moet handelen. Op de website https://www.reisverzekeringblog.nl/reisverzekering-ziekenhuisopname-buitenland/ kun je meer informatie vinden over dit item.
Indien je medicijnen gebruikt, neem de bijsluiter mee op reis indien je medicijnen gebruikt. Op die manier is het voor iedereen duidelijk dat het noodzakelijke medicijnen betreft. Zorg altijd dat je voldoende voorraad bij je hebt, voor het geval je verblijf onverwachts langer duurt. Neem ook een medisch paspoort mee. Met dit document kan de arts ter plaatse eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij uw huisarts of apotheek. 

Muggen…die vervelende beestjes, daar kun je zeker last van krijgen totdat je op ca. 2000 meter hoogte zit. Je kunt vanuit Nederland DEET meenemen, echter ter plaatse kun je ook heel effectieve muggen werende middelen krijgen, zonder het vervelende goedje DEET. Nopikex is zo’n middel en is er in een spray en in een zeep te krijgen. 

Tot slot raden we een petje/hoed en zonnebrandcrème met hoge factor aan voor een goede bescherming tegen de hoogstaande zon. 

Veiligheid

Colombia heeft een gewelddadige historie, maar zeker de laatste 10 jaar is het een stuk veiliger geworden na verschillende vredesonderhandelingen tussen de regering en paramilitaire-, guerrillagroepen en drugskartels. Hoewel het in sommige gebieden (zie reisadviezen van MinBuza) nog onveilig kan zijn, is het reizen in de toeristische gebieden veilig, zolang je wel een aantal veiligheidstips in acht neemt.

‌Een aantal veiligheidstips:

• Loop niet te koop met je bezittingen zoals telefoon, fototoestel, dure sieraden,
portemonnee. Draag je spullen en geld onder je kleding. De Colombianen zeggen ook wel “no dar papaya” oftewel loop niet te koop met wat je hebt!
• Bewaar belangrijke papieren of geld in de kluis in je hotel. Neem alleen het nodige mee als je op pad gaat.
• Hou geen taxi’s aan op straat, maar alleen op officiële taxistandplaatsen bij hotels en
winkelcentra. Spreek van tevoren af wat de rit moet gaan kosten. Je kunt ook de apps van Tappsi of Easytaxi gebruiken op je telefoon. 
• Ga niet te laat over straat, zeker niet alleen of beperk je tot de toeristische gebieden.
Het beste is om ’s avonds met een groepje op pad te gaan.
• Pin overdag en niet in wijken of plekken waar het niet prettig voelt (niet te druk en niet te rustig). Vaak staat er overdag een bewaker bij de bank, wat je een veilig gevoel kan geven. Meestal kun je de deur van het pinhokje ook afsluiten en vergrendelen.

Tip uit eigen ervaring: Hou zelf je voelsprietjes scherp, maar laat niet bang maken door eventuele negatieve verhalen en laat je ook zeker verrassen door de gastvrijheid en de behulpzaamheid van de warme en vriendelijke Colombianen. Het merendeel vindt het geweldig dat je te gast bent in hun mooie land en zullen je willen helpen en bijstaan als ze dit enigszins kunnen. 

Verzekeringen

Een goede reisverzekering is voor je rondreis verplicht. Je bent dan tijdens je reis verzekerd van directe hulpverlening van de alarmcentrale indien nodig. De reisverzekering verzekert onder andere je bagage bij verlies of diefstal, onverhoopte medische kosten en onvoorziene uitgaven.
Een annuleringsverzekering sluit je af om te voorkomen dat je voor hoge kosten komt te staan als je door bepaalde omstandigheden je reis niet kunt beginnen of voortzetten. De kans is aanwezig dat er voor aanvang van de reis iets gebeurt waardoor je de reis niet meer kunt maken. Een annuleringsverzekering zorgt ervoor dat je bij geldige redenen de gehele reissom kunt terugvragen. Een annuleringsverzekering is echter niet alleen vooraf van toepassing, maar ook tijdens de reis. Mocht er tijdens je reis onverhoopt iets gebeuren waardoor je de reis moet afbreken, dan kan je de niet genoten reisdagen van je verzekeringsmaatschappij terug krijgen.

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

• Het Ministerie van Buitenlandse Zaken (MinBuza) geeft actuele informatie over veiligheidsrisico's in het buitenland. Dit kun je vinden op de website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/colombia 

• MinBuza is ook 24/7 bereikbaar voor informatie of in geval van nood op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op roamingkosten). 
Meer info? Neem contact met ons op

Adres

TRVL Colombia
‌Industrieweg 36
3401 MA IJsselstein
‌T: 085-625591
‌(Bezoeken op afspraak)

Contact

E: info@trvlcolombia.nl

Volg ons